Wiele osób, które odczuwają problemy gastryczne związane ze spożytym posiłkiem, zastanawia się czy to alergia czy nietolerancja pokarmowa. Postaramy się rozwiać te wątpliwości w naszym artykule.
Alergia czy nietolerancja pokarmowa
Podstawową różnicą jest to, że alergia jest warunkowana poprzez czynniki immunologiczne, czyli związane z układem odpornościowym. Dodatkowo, alergie mogą minąć z wiekiem, natomiast nietolerancje pokarmowe bardzo często towarzyszą nam przez całe życie. Wspólną cechą tych schorzeń jest to, że występują podobne objawy ze strony układu odpornościowego czy oddechowego.
Alergia
Tak jak wspomnieliśmy wcześniej zachodzi ona z powodu funkcjonowania układu odpornościowego naszego organizmu. Są dwa rodzaje alergii:
- typu I tzw. natychmiastowa – reakcja alergiczna pojawia się natychmiast po spożyciu pokarmu uczulającego (np. wysypka, wstrząs anafilaktyczny, trudności z oddychaniem)
- typu III tzw. opóźniona – objawy alergii pojawiają się nawet po 3 dniach od zjedzenia alergenu i najczęściej są to biegunki lub bóle głowy
Alergię diagnozuje się za pomocą testów skórnych lub badań z krwi, które możemy wykonać u alergologa. Za pomocą testu pacjent będzie wystawiony na kontakt z alergenami, przez co będzie można precyzyjnie określić pokarm uczulający. Przy podjęciu odpowiedniej diety eliminacyjnej (w której ustaleniu może pomóc lekarz lub dietetyk), można uciszyć stan zapalny alergii w organizmie i doprowadzić do jej ustania.
Nietolerancja pokarmowa
Jest reakcją bez udziału systemu immunologicznego i związana jest z niedoborem enzymatycznym. Nieodpowiednia ilość któregoś z enzymów prowadzi do zaburzenia procesu trawiennego i wywołuje nietolerancję pokarmową. Do najczęściej występujących nietolerancji zaliczamy te na gluten, laktozę i fruktozę. Jelita nietolerujące daną substancję mają problem z jej przetworzeniem, co powoduje wystąpienie skutków tj. bóle brzucha, wymioty czy migrena. Symptomy często pojawiają się z opóźnieniem. Metodą walki z tym schorzeniem jest dieta eliminacyjna, czyli wykluczenie z naszego jadłospisu substancji, która powoduje problemy.
Przyczyny nietolerancji pokarmowej
- dziedziczenie – nietolerancję pokarmową można odziedziczyć w genach,
- produkty spożywcze pochodzące z innych stref klimatycznych – egzotyczne potrawy mogą być przyczyną wystąpienia nietolerancji,
- zbyt restrykcyjne przestrzeganie higieny – uniemożliwiamy w ten sposób wytworzenie odpowiedniego poziomu odporności.