Risotto to jeden z większych specjałów kuchni włoskiej. Jest najsmaczniejsze, jeśli do jego przyrządzenia użyjemy odpowiednio dobranego ryżu. Najlepszy ryż do risotto to krótkoziarnisty. Ziarna powinny być też lekko zaokrąglone. Taka odmiana pozwoli nam cieszyć się pełnią smaku oraz uzyskać odpowiednią konsystencję dania.
Risotto – danie z północy Włoch
Risotto szczególną popularnością cieszy się we Włoszech północnych. Klasyczne danie charakteryzuje się tym, że ryż w środku powinien być al dente, natomiast z wierzchu mieć miękką, kremową konsystencję. Ryż do risotto jest uprawiany głównie w północnej części kraju, w regionach takich jak Wenecja Euganejska, Piemont czy Lombardia. Można się tam spotkać z różnymi odmianami ryżu. Te najpopularniejsze w Polsce to Arborio, Roma i Volano – są one uprawiane w miastach Novara i Vercelli. Niezwykle smaczne odmiany Carnaroli czy Vialone Nano spotkać można na polach Lombardii. Jedynie dobrze dobrany oraz prawidłowo ugotowany ryż pozwoli cieszyć się pełnią smaku. Przyrządzenie dania nie jest skomplikowane, jednak warto jest znać podstawowe zasady, aby stworzyć smakowite i wartościowe danie.
Ryż do risotto – jaką odmianę wybrać?
Istnieje wiele odmian ryżu do risotto. Jedną z popularniejszych jest Arborio – jego ziarna mają mlecznobiały kolor, są owalne i dość duże. Zawierają dużo skrobi, dzięki czemu podczas gotowania zlepiają się ze sobą, jednak w środku pozostają twarde. To właśnie ta cecha pozwala uzyskać kremową konsystencję risotto. Inną propozycją jest odmiana Carnaroli, również pozwalająca na ugotowanie perfekcyjnego dania. Ziarna posiadają wyższą zawartość skrobi, a także są twardsze i nieco dłuższe niż ziarna ryżu do risotto Arborio. Ta odmiana jest niezwykle ceniona ze względu na doskonały smak i sprawdzi się świetnie również w innych daniach – nie tylko do przyrządzenia risotto. Ma wysoką odporność na rozgotowanie dzięki dużej zdolności do wchłaniania wody, co jest niezwykle istotne. Vialone Nano to ryż do risotto mający podobne cechy jak Carnaroli. Ma jednak mniejsze ziarna w perłowym odcieniu. Każda z tych odmian świetnie sprawdzi się w kuchni, szczególnie, jeśli chcemy, aby nasze danie było smakowicie kremowe.
Jak poprawnie ugotować ryż do risotto?
Podstawową zasadą, jakiej należy się trzymać podczas gotowania ryżu do risotto, jest to, aby nigdy nie gotować go osobno. Najlepiej jest rozpocząć gotowanie już w czasie przyrządzania potrawy, wraz z innymi składnikami. W przeciwnym wypadku nie uzyskamy pożądanej kremowej konsystencji. Ryż do risotto warto ugotować na bazie bulionu oraz wina. Nie poleca się gotować go na samej wodzie, ponieważ może utracić smak. Bulion powinien być dodawany stopniowo, dopiero, gdy wcześniej dodana porcja odparuje. Uzyskanie optymalnej konsystencji zajmie 15-20 minut. Trzymając się tych zasad, uda nam się przyrządzić perfekcyjne risotto, które zachwyci smakiem nas i naszą rodzinę.