Wiele mówi się o tym, jak ważne są witaminy do prawidłowego funkcjonowania organizmu, co jest oczywiście zgodne z prawdą. Wręcz modne stało się sięganie po suplementy diety multiwitaminowe. Należy jednak pamiętać, że najlepiej przyswajalne są witaminy pochodzenia naturalnego, obecne w żywności. Jeśli ktoś jednak opiera swoją dietę na wysoko przetworzonej żywności, to nie ma tam zbyt wielu wartości odżywczych. Nic więc dziwnego, że pojawiają się z czasem niedobory witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych. Należy zacząć od wprowadzenia zmian nawyków żywieniowych, pomocna będzie też okresowa suplementacja tego, czego brakuje w danym momencie organizmowi.
Jaka jest rola witamin w organizmie?
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczą one w licznych procesach zachodzących w ciele. Odpowiadają za krążenie i produkcję krwi, wytwarzanie energii, wzrost kości. Witaminy wspierają pracę mózgu serca, mięśni, układu nerwowego. Wpływają także na metabolizm energetyczny, wspierają funkcje przeciwutleniające. Regulują poziom cholesterolu we krwi, są niezbędne do odnowy tkanek, mięśni i narządów. Mają wpływ na nastrój, uczestniczą w tworzeniu koenzymów. Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Zapobiegają rozwojowi rozmaitych schorzeń typu anemia, osteoporoza, miażdżyca. Są niezbędne do syntezy kolagenu, przeciwdziałają chorobom nowotworowym. Mają wpływ na odporność organizmu, zapewniają mocne kości i zdrowe zęby. Spowalniają starzenie, walczą z wolnymi rodnikami.
Naturalne źródła witamin, czyli co warto jeść w celu odżywienia organizmu?
Najlepszym sposobem na dostarczenie organizmowi witamin jest oczywiście spożywanie świeżych warzyw i owoców. Jeśli ktoś ma problem z ich z jedzeniem, to może zrobić z nich smoothie, wycisnąć sok. W formie płynnej są łatwe do strawienia i przyswojenia. Dodatkowe wsparcie w postaci suplementacji jest istotne w przypadku osób mających źle zbilansowaną dietę, pijący spore ilości kawy i herbaty. W okresie zimowo-wiosennym trudno o dostęp do świeżych owoców i warzyw. Są one oczywiście w marketach przez cały rok, ale importowane, zrywane najczęściej niedojrzałe, długotrwale i niewłaściwie przechowywane. Mało w nich witamin i innych składników odżywczych. Warto więc pomyśleć o suplementacji, aby wzmocnić organizm, przeciwdziałać infekcjom. Osoby prowadzące intensywne życie, ciągle zabiegane, dużo pracujące, stresujące się, uprawiające sport, również mają zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze.
Seniorzy bardzo często borykają się z problemem deficytu składników odżywczych. Nie dostarczają z pożywienia wystarczającej ilości witamin, więc warto pomyśleć o ich przyjmowaniu w skoncentrowanej formie. Suplementy z witaminami można polecić rekonwalescentom, osobom po antybiotykoterapii, odchudzającym się, stosującym środki przeczyszczające. W celu dostarczenia spektrum witamin organizmowi warto sięgać regularnie po następujące produkty spożywcze: soczewica, groszek, produkty pełnoziarniste, szpinak, jaja, orzechy, pestki, nasiona, słodkie ziemniaki, awokado, czy rośliny strączkowe.
Ostrożnie z suplementacją witamin
Jako że z czasem trudno dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych wraz z pokarmem, to warto pomyśleć o wdrożeniu suplementacji. Zaleca się jednak w pierwszej kolejności wykonać badania, aby sprawdzić, czego brakuje w organizmie, po jakie konkretne sięgać witaminy w kapsułkach. W przypadku wystąpienia niedoboru najszybszym sposobem na ich zniwelowanie będzie suplementowanie większych dawek poszczególnych składników. Po paru miesiącach należy powtórzyć badania, aby sprawdzić skuteczność suplementacji. Niezbyt dobrym pomysłem jest sięganie każdego dnia na własną rękę po preparaty multiwitaminowe, bo może dojść do hiperwitaminozy, czyli zespołu objawów chorobowych powstałych w wyniku nadmiaru witamin w organizmie. Uważać należy przede wszystkim na witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, które nie są wydalane wraz z moczem, ale mają tendencję do odkładania się w tkankach, co może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie sięganie po naturalne witaminy, obfitujące w nie produkty. Zmniejsza to ryzyko przedawkowania. Bombą witaminową są soki warzywno-owocowe, kiełki. Stanowią skoncentrowanym dawkę składników odżywczych.